NEPODCEŇUJTE ÚDRŽBU AUTA ANI V ZIMNÍM OBDOBÍ

            Důkladný servis vozu před zimním obdobím je velmi důležitý pro bezpečnost řidiče, jeho posádky i kolemjdoucích a vyplatí se také s ohledem na funkčnost vozidla do budoucna. Zimní údržbu proto není radno podceňovat, a pokud jste nestihli něco zkontrolovat před zimou, vždy je vhodné tuto kontrolu dohnat i v průběhu zimy.
vrak ve sněhu
Je velmi důležité pohlídat si především funkčnost baterie, brzd i převodovky. Toto je vhodné nechat překontrolovat odborníkem v servisu. Servisy se na zimní preventivní prohlídky často zaměřují a s nabídkou se v podstatě předbíhají. Není výjimkou, že tuto službu nabízejí i zadarmo.
            Odborníci vám také samozřejmě překontrolují také stav provozních kapalin, ale tuto kontrolu můžete provést i sami. Je vhodné si zkontrolovat stav chladicí kapaliny nejen před zimou, ale také v průběhu zimy. Je důležité, aby chladicí kapalina nebyla příliš stará a aby její hladina byla mezi ryskami. Totéž platí o motorovém oleji. Je nejlepší ho vyměnit ještě před začátkem zimní sezóny. Udává se, že motorový olej by se měl měnit každých 15 000 ujetých kilometrů, ale u některých typů vozidel i dříve. Nový olej snižuje odpor při startování a spolehlivě maže motor i při velmi nízkých teplotách.
 
            Mnoho řidičů si pokládá otázku, zda mýt či nemýt své auto v zimním období. Umytý automobil je jistě dobrou vizitkou řidiče v každé roční době, a mimoto čistota vozu a ošetření všech jeho částí zajišťuje delší životnost a funkčnost automobilu. Obecně se doporučuje auto před mytím pořádně projet, tak aby se kapota zahřála. To samé platí i po mytí, aby se z kapoty odstranilo co největší množství vody.
            Velmi důležité je také nezapomenout řádně vysušit zámky a těsnění dveří. Dobré je několikrát prošlápnout brzdový pedál, aby se odstranila voda z brzdových kotoučů a předešlo se tak korozi.
            Pokud se rozhodnete vůz v zimě neumývat, je důležité alespoň pravidelně čistit státní poznávací značku, zrcátka a světla. Dobré je také věnovat zvýšenou pozornost drobným škrábancům, které lze snadno překrýt korekční tužkou.
 
            Kvalitní zimní obutí by i v této mírné zimě s proměnlivým počasím mělo být základním artiklem pro jízdu na veřejné komunikaci. Mnoho lidí si v takovém počasí šetří nové pneumatiky a snaží se „dojet“ horší sjeté pneumatiky, které sice splňují zákonem dané normy, ale o kvalitě u nich zdaleka nemůže být řeč. To se řidičům mnohdy nevyplácí a při náhlé změně počasí nebo při cestě na hory bývají velmi překvapeni změnami jízdních vlastností svého automobilu. Na toto je třeba dopředu myslet a třeba i uprostřed zimy navštívit pneuservis.
 stopa bmw ve sněhu
                        Závěrem je třeba zmínit, že pro bezpečně najeté kilometry, není radno podceňovat počasí v zimním období a ke standardní povinné výbavě je vhodné přibalit do auta například také škrabku, lopatu a pytel s pískem či senem, které pomohou při zapadnutí
auta.