Jaký zvolit plot kolem zahrady, abyste byli spokojení? Máme pro vás několik tipů

Plot kolem pozemku je v dnešní době nezbytností. V dobách dávno minulých, kdy patřila k venkovskému stavení sousta polí a luk, nebyly ploty potřeba, protože většinou v okolí několika kilometrů, nikdo jiný nebydlel. Jediné, na co bylo potřeba oplocení, bylo stádo krav, koní či ovcí. Postupně ale začali lidé žít víc pospolu v obcích a plot začal plnit funkci ochrany majetku. Většinou se používalo dřevo. Dnes máme na výběr z velkého množství plotových materiálů. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody několika z nich.

Když máte zvědavé sousedy

Ano, co si budeme povídat, sousedy si člověk nevybere. Když máme štěstí, stanou se z nich skvělí přátelé a můžeme společně pořádat party na našich zahradách. Když takové štěstí nemáme, snažíme se zajistit, aby nám „nekoukali do talíře“. Pro tuto situaci je ideální volbou betonový plot, skrz který opravdu soused nemá šanci na špehování. Pokud se bojíte, že betonový plot vypadá z vnitřní strany šeredně, zvolte betonový plot oboustranný. Vaše zahrada se stane takovou malou pevností, kde si klidně můžete svléknout vrchní díl plavek a nemusíte se bát, že vás bude někdo pozorovat. Výhodou je i nulová údržba, kdy se o plot nemusíte nijak starat. Nevýhodou může být určitá nevzdušnost a vyšší pořizovací náklady.

Staré dobré pletivo

Pletivo je poměrně levnou záležitostí. Pravda, že budete mít trochu víc práce s betonováním sloupků a podezdívky a samotné natahování pletiva taky není procházka růžovým sadem.plot_z_pletivaplot_z_pletiva Ovšem pokud potřebujete vidět, co se děje v okolí a nevadí vám oči sousedů, je to ideální volba. Díky pletivu jste propojeni s okolní přírodou, údržba je také téměř nulová, především pokud zvolíte pletivo i sloupky s plastovým povrchem. http://veda.instory.cz/150-v-severni-americe-roste-neco-obrovskeho-pod-zemskym-povrchem.html

Pro kutily

Pokud máte hodně času a chcete mít radost z odvedené práce, vyrobte si plot dřevěný. Může být nízký a plnit funkci jakési okrasy. Perfektně se hodí například na chatu či chalupu. Malou nevýhodou je, že takovýto plot musíte pravidelně udržovat nátěrem, protože dřevo je náchylné k rozpadu kvůli povětrnostním podmínkám.

dřevěný plot

Tak jaký plot zvolíte pro svůj pozemek vy?