K čemu je dobré kokosové máslo

Dnes stále více a více lidí dává přednost rostlinné složce potravy před živočišnou. Zvyšuje se ji počet vegetariánů, především těch, kteří nechtějí podporovat utrpení zvířat například ve velkochovech. Není totiž pochyb o tom, že některé praktiky nejsou z etického hlediska úplně ideální.

Mnoho lidí také odmítá nejen maso, ale živočišné produkty celkově. Mezi ně zahrnuje například vejce či výrobky z mléka, jako jsou jogurty, sýry či máslo. Avšak například bez másla se v kuchyni zkrátka neobejdeme. Je příliš důležité u přípravy některých typů pokrmů, nehledě na to, že dělá pečivo, například chléb, mnohem stravitelnější.

kokosmaslo1

To vše zní dobře, ale jak jej nahradit? Pokud jde o smažení, existuje spousta rostlinných tuků, ať už se jedná o řepkový či slunečnicový olej či jiné. Avšak u másla je situace složitější. Olej si zkrátka na chleba nenamažeme. Nezbývá tedy, než hledat jinou alternativu.

Tou může být například kokosové máslo https://www.nakliceno.cz/kokosova-masla-a-kremy/. O co se jedná? Jde v podstatě o ztužený kokosový olej, který můžeme použít jako klasické máslo. Jen je třeba dávat pozor na jeho specifickou kokosovou chuť. Ta samozřejmě neškodí, když si jej namažeme na nějaké pečivo, naopak. Dodá mu jedinečnou chuť a aroma.

Ovšem právě tato chuť může způsobit problém, zejména pokud jej používáte na vaření. Klasický typ je totiž prakticky bez chuti a bez vůně, jeho úkolem je mastit potraviny tak, aby byly snáze zpracovatelné a stravitelné.

kokosmaslo2

Je fakt, že to kokosové obsahuje poměrně velké množství nenasycených mastných kyselin, esenciálních olejů a dalších zdraví prospěšných látek. Avšak neměli bychom si myslet, že jde o nějakou superpotravinu. Jako prakticky u každého jídla, které se nejí syrové, byla i u této potraviny procesem ztužení a konzervace značná část ztracena.

Jistě, může to znít divně, ale rozhodně se vyplatí jej vyzkoušet. Zkuste jej a uvidíte, je možné, že budete nakonec příjemně překvapeni.